Emagister Eventos

Organizado por Estudis Ciències de la Salut (UOC)

Healthy Workshop: Com afecta al cervell la sida? El VIH com a model de prevenció per al deteriorament cognitiu en altres malalties

  • Fechas:

    Del 20/03/19 al 20/03/19

  • Lugar:

    UOC-22@_Sala 116 (Primera Planta), Rambla Poble Nou, 156, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

Les reunions de discussió constitueixen un fragment habitual i atractiu de la vida acadèmica. Des dels Estudis de Ciències de la Salut s'ha posat en marxa una iniciativa (sota l'epígraf de 'Healthy Workshops') per reunir-nos periòdicament en el marc de la investigació i la innovació. Les nostres reunions inclouen discussions sobre investigacions relacionades amb les ciències de la salut i altres temes que poden ser d'interès per a una cultura centrada en la Societat del Coneixement i l'ús de tecnologies digitals en diferents camps (educació, salut, etc.).

Les nostres reunions brinden l'oportunitat de compartir la nostra pròpia investigació i aprendre més sobre el que estan fent altres investigadors; proporcionen un lloc per rebre retroalimentació d'índole constructiva sobre aspectes concrets de recerca i innovació; i, finalment, proporcionen un fòrum òptim per a la comunicació sobre l'estat actual i les perspectives futures de la recerca i la innovació, unint esforços col·laboratius i gestant els fonaments per buscar possibles sinergies entre grups de recerca dins de la universitat i fora d'ella.

Els principals objectius dels de 'Healthy Workshops' són:

• Conèixer la recerca que s'està duent a terme a la nostra Universitat.

• Compartir idees i disseminar informació sobre recerca i innovació.

• Fomentar el pensament crític.

• Fomentar un sentit de participació i recerca entre tots els membres dels nostres estudis i de la nostra Universitat.

Tots sous benvinguts a participar-hi!

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

Healthy Workshop. Com afecta al cervell la sida? El VIH com a model de prevenció per al deteriorament cognitiu en altres malalties

 

La infecció per VIH és una malaltia molt característica en diferents àmbits. En són exemples els canvis que hi ha hagut en el perfil de les persones que se n’infecten, la informació constant obtinguda en el camp de la recerca o els avenços i canvis en les estratègies terapèutiques que s’han anat utilitzant. Una altra característica diferencial és no haver-hi trobat una cura encara avui dia i, en canvi, haver cronificat una malaltia tan devastadora com és la sida.
 
El VIH penetra ja durant els primers dies d’infecció en el sistema nerviós central i això pot provocar alteracions al cervell, entre les quals la demència associada al VIH o el deteriorament cognitiu de tipus més lleu. Si bé és cert que aquest deteriorament abans era més comú i evident en les persones que conviuen amb aquest virus, avui dia encara hi ha gent que en manifesta símptomes. A més, no només en la població amb VIH, sinó també en la societat en general, hi ha múltiples factors de risc que contribueixen o poden contribuir a l’aparició de problemes cognitius o funcionals.
 
Tota la informació que hem obtingut durant anys sobre la infecció per VIH; concretament, més de tres dècades, així com tots els avenços que hem fet, poden ajudar en la gestió clínica d’altres patologies mèdiques. Els mètodes de cribratge que hem investigat, els consensos en el diagnòstic i l’avaluació de les alteracions cerebrals pel VIH, o les intervencions que apliquem actualment, són exemples de coneixement que poden ajudar en altres malalties en les quals es desenvolupa deteriorament cognitiu.

 

Ponentes ↑ subir

Eventos relacionados