Emagister Eventos

Organizado por Estudis d'Economia i Empresa

VI Jornada KnowTour: “TIC i turisme: el valor de la informació en l’era de les xarxes. Recordant l’Oriol Miralbell”

 • Fechas:

  Del 18/01/19 al 18/01/19

 • Lugar:

  Passeig de Sant Joan, 108, 08037 BARCELONA, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

Les jornades Know Tour arriben a la seva sisena edició mantenint intacte el seu objectiu inicial d’esdevenir un punt de trobada per a tots aquells col·lectius implicats i interessats en l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en els diferents àmbits del turisme posant l’accent en la formació.
 
L’edició d’enguany de Know Tour tindrà una orientació molt especial. Sense renunciar als seus principis bàsics, retrà un homenatge especial de record a qui ha estat un dels seus promotors i dinamitzador més actiu des dels seus inicis com a professor de la UOC: Oriol Miralbell.
 
La jornada, com és tradicional, abordarà qüestions de màxima actualitat que posen en relació el turisme i les tecnologies, però ho farà d’una manera molt especial, relacionant les temàtiques amb els àmbits als que l’Oriol Miralbell va dedicar la seva vida professional i acadèmica. Es tracta d’analitzar l’estat de la qüestió d’aquests àmbits i fer projeccions de futur respecte la seva evolució.
 
Amb aquest objectiu, la jornada s’estructura en cinc eixos:
 
Eix 1: La informació turística i la gestió de les destinacions. El paper de la tecnologia
 
L’Oriol Miralbell va ser cap de secció de Difusió i Documentació de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya (1989-2005), essent responsable dels serveis telemàtics d’informació turística. En aquests anys va esdevenir un dels experts referents en l’aplicació de les TIC a les organitzacions, essent pioner en el disseny dels primers portals de destinacions a internet.
 
Centrarem l’eix en l’anàlisi de l’evolució de la tecnologia en la gestió de la informació de les destinacions, centrant-nos en dos casos específics molt representatius com són el de Catalunya Experience de la Generalitat de Catalunya i el del projecte desenvolupat pel Laboratori del Turisme de la Diputació de Barcelona i el grup Noutur de la UOC per analitzar la situació de les destinacions turístiques intel·ligents a les comarques de Barcelona. En el primer cas, s’analitzarà el rol de la tecnologia en un àmbit tan rellevant com és el de la promoció i la comercialització de l’oferta de la destinació. Concretament, es posarà l’accent en el paper que juga actualment el factor experiencial en els processos de decisió dels consumidors i els seus condicionants tecnològics. En el segon es farà una diagnosi de la situació de les destinacions intel·ligents i s’analitzaran escenaris de futur en aquest àmbit.
 
 
Eix 2: Els reptes de futur de les oficines de turisme davant l’avenç tecnològic
 
En la seva trajectòria com a funcionari de l’administració pública catalana, l’Oriol Miralbell va exercir també de coordinador de la Xarxa d’Oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Aquest va ser un dels camps professionals i acadèmics que més el va motivar com demostra el seu exitós llibre sobre “Gestió d'oficines de turisme”. En aquest eix ens plantejarem avaluar de quina manera la tecnologia està transformant el rol d’aquestes oficines. Considerant l’accés a la informació que la tecnologia facilita als turistes, ens proposem analitzar com aquestes oficines plantegen el seu posicionament de futur des de la perspectiva estratègica i tàctica.
 
 
Eix 3: Gestió estratègica de la informació i el coneixement en les organitzacions. L’estat de la qüestió
 
En un moment de la seva trajectòria professional, l’Oriol Miralbell, davant de les oportunitats que les tecnologies oferien per a la gestió de la informació de les organitzacions, va decidir cursar un prestigiós màster sobre aquesta temàtica  a la Universitat de Syracuse, als Estats Units. Aquella formació especialitzada li va donar el marc de referència en el que projectar la seva experiència professional. Aquesta combinació teòrica- conceptual aplicada al seu àmbit professional el va permetre esdevenir un dels experts referents en l’aplicació de les TIC a les organitzacions.
 
En aquesta sessió s’analitzarà el procés a través del qual la informació i el coneixement han anat adquirint un lloc preferent necessari com a element central de l’activitat de les organitzacions. Les operacions diàries d’empreses i institucions impliquen gestió de la informació i, sovint, també creació o transmissió de coneixement. Ens proposem descriure els recursos clau en el disseny, la implementació i el desenvolupament de l’estratègia de les organitzacions, especialment els que tenen més incidència en l’àmbit turístic.
 
 
Eix 4: Màrqueting digital i xarxes socials i la transformació del turisme
 
“Webs de xarxes socials i intercanvi de coneixement. Anàlisi de l’adopció i ús dels membres de les comunitats virtuals professionals del turisme” és el títol de la tesi doctoral de l’Oriol Miralbell. Defensada el 2012, va ser un treball referent en un àmbit on avançava qüestions que avui són plenament actuals. Aquest eix, tindrà una doble orientació. En primer lloc, avaluarem de quina manera les xarxes socials i les plataformes que les impulsen estan transformant el turisme des de la perspectiva dels usuaris, per  analitzar a continuació com les TIC també estan facilitant noves eines per a que les organitzacions intensifiquin les relacions amb els seus potencials clients.
 
 
Eix 5: Les tecnologies aplicades a la formació universitària en turisme: un cas pràctic
 
Des de la perspectiva acadèmica, un dels àmbits en els que l’Oriol Miralbell va treballar més intensament és el de l’aplicació de la tecnologia a les metodologies docents. Es va involucrar en bona part dels projectes dels programes de Turisme de la UOC que tenien per objectiu implementar les TIC en la docència: practicums virtual, simulacions, aplicació de realitat augmentada…
 
En aquesta sessió final de la jornada proposem una reflexió sobre la realitat i el potencial de les metodologies d’aplicació de les TIC a la formació turística i  la presentació pràctica d’un projecte de la UOC d’utilització de la realitat virtual a la docència.
 
 
 
 
La jornada s'adreça a estudiants i professors especialment de turisme, però també d’altres àmbits interessats en aquesta matèria, així com a col·lectius professionals del sector atrets per les innovacions tecnològiques i els nous nous perfils laborals.
 

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

 

Acreditació: 09.15 h

 

Benvinguda: 09.30 h

 

 • Francesc González, Director del grau en Turisme dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC
 • Àngels Fitó, Directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC
 • Carles Sigalés, Vicerector de Docència i Aprenentatge de la UOC

 

EIX 1: 10.00 h – 10.40 h.

 

“La informació turística i la gestió de les destinacions. El paper de la tecnologia”

 

 • Patrick Torrent, Director Executiu de l’Agència Catalana de Turisme
 • Xavier Font, Cap de l’Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona

 

Pausa. Cofee-break : 10:40 h- 11:00 h

 

EIX 2: 11.00 h – 11.40 h.

 

Els reptes de futur de les oficines de turisme davant l’avenç tecnològic”

 

 • Meritxell Caudet, responsable de Promoció i Comercialització de la Xarxa d’oficines de Tursme de la Generalitat de Catalunya
 • Joaquim Queralt, President de l’Associació de Professionals de Turisme de l’Administració Local de Catalunya (APTALC)

 

EIX 3: 11.45 h – 12.25 h.

 

“Gestió estratègica de la informació i el coneixement en les organitzacions. L’estat de la qüestió en l’àmbit del turisme”

 

 • Agustí Canals, Director del Màster en Gestió Estratègica de la informació i el Coneixement en les Organitzacions de la UOC
 • Alfons Cornella, fundador i president d’Infonomia


 

EIX 4: 12.30 h – 13.10 h.

 

“Màrqueting digital i xarxes socials i la transformació del turisme”

 

 • Pablo Díaz, professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC. Investigador de Noutur
 • Enric López, Director del Màster en Direcció d’empreses turístiques del CETT (Universitat de Barcelona)


 

EIX 5: 13.15 h – 13.55 h.  

 

“Les tecnologies aplicades a la formació universitària en turisme: un cas pràctic”

 

 • Francesc González, Director del grau en Turisme dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC
 • Luís Villarejo, Investigador de Noutur i CEO de Immersium Studio, spin-off de la UOC

 

Cloenda: 14:00h

 

Eventos relacionados