Emagister Eventos

Organizado por Estudis Psicologia i Ciències de l'Educació

Perspectiva de gènere a l’avaluació de la qualitat universitària: un repte (no) resolt?

  • Fechas:

    Del 30/10/19 al 30/10/19

  • Lugar:

    Avinguda del Tibidabo,39, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

Perspectiva de gènere a l’avaluació de la qualitat universitària: un repte (no) resolt? és la qüestió sobre què reflexionarà la Jornada del màster universitari d'Avaluació i gestió de la qualitat a l'Educació Superior (UOC-AQU) que es celebrarà el 30 d'octubre a les 16h a Barcelona. L'objectiu de la jornada és debatre i posar sobre la taula quins són els elements necessaris per poder incloure la perspectiva de gènere a la docència universitària i com garantir-ne la incorporació a través de la gestió i l'avaluació de la qualitat. 

 

La ceguesa al gènere és la falta de reconeixement que els rols i les responsabilitats de les dones/nenes i els homes/nens s'atribueixen o s'imposen en contextos socials, culturals, econòmics i polítics específics. Els projectes, els programes, les polítiques i les actituds cegues al gènere no tenen en compte aquests rols diferents i necessitats diverses i, per tant, mantenen l’estatus quo i no ajuden a transformar l'estructura desigual de les relacions de gènere1

 

La docència universitària també es veu afectada per aquesta ceguesa que generalitza els fenòmens estudiats a partir de les experiències d’homes, invisibilitza a les dones o realitza una falsa representació del comportament, les actituds i les necessitats de les dones.

 

És per això que la perspectiva de gènere és un element clau de la qualitat en l’educació superior, i la incorporació d’aquesta perspectiva en la docència universitària un dels punts centrals de les polítiques d’igualtat de gènere. 

 

L’objectiu número 5 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) se centra en la igualtat de gènere i estableix que l’assoliment de cadascun d’aquests objectius “depèn de millorar la vida de les dones, les nenes, els homes i els nens de la mateixa manera”. Sabem com podem capacitar al professorat i l’alumnat per a desenvolupar investigació, projectes o aplicacions amb perspectiva de gènere?

 

Aquesta jornada té com a objectiu aprofundir en la integració de la perspectiva de gènere en els processos d’avaluació de la qualitat universitària identificant temes clau i bones pràctiques.

 

La sociòloga Marina Subirats i Martori de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb una gran trajectòria acadèmica, política i de gestió pública, serà l’encarregada d’introduir-nos en la temàtica. També tindrà lloc una taula rodona, en la que participaran diferents membres de la comunitat universitària, per tal de poder debatre sobre com afecta la perspectiva de gènere a la qualitat universitària.

 

La jornada està adreçada a tota la comunitat del màster: estudiants, professorat i col·laboradors, però també a totes aquelles persones i professionals que estan orientats o tenen inquietuds al voltant de la qualitat en l’Educació Superior.

 

La inscripció és gratuïta, i es podrà assistir presencialment, com seguir en directe via streaming, prèvia inscripció i tria entre la modalitat presencial o virtual.

 

Els inscrits en la modalitat virtual rebran uns dies abans de l’acte l’enllaç d'accés a la plataforma de streaming de la UOC, on podran seguir l'acte en directe.

 

Aquest és l'enllaç per poder seguir l'acte en directe: https://www.youtube.com/watch?v=qbw7rlh-2kE font-size: small;" />  

 

 

 1AQU Catalunya (2018). Marc general a la incorporació de la perspectiva de gènere en la docència universitària. Barcelona: AQU

Programa ↑ subir

16.00h Benvinguda per part del vicerrectora de la UOC, la Dra. Pastora Martínez Samper, el director de l’Agència Catalana de Qualitat (AQU), el Dr. Martí Casadesús, i la directora del Màster d’Avaluació i Gestió de la Qualitat en l’Educació Superior, la Dra. Nati Cabrera.

 

16.15h: Presentació de la Jornada d’Avaluació i Gestió de la Qualitat en l’Educació Superior

 

16.30h: Lliurament del premi a millor treball final del Màster. Lliura el premi el professor coordinador dels TFMs, Dr. Marcelo Maina.

 

16.45h: Ponència inaugural a càrrec de la sociòloga la Dra. Marina Subirats i Martori. La construcció d'una cultura no androcèntrica. Presenta i modera la Dra. Montse Vall-llovera.

Fila zero: Maria Olivella Quintana, Rachel Palmén, Jörg Müller.

 

17.30h: Taula rodona Gènere i qualitat educativa: eixamplant la mirada des de les reflexions i pràctiques dels feminismes. Modera la Dra. Nizaiá Cassián. Hi participen experts i membres de la comunitat universitària: Dra. Maria José Rodríguez Jaume, Vicerrectora de responsabilitat social, inclusió i igualtat de la Universitat d’Alacant, Dra. Inmaculada Pastor Gosálbez, directora de l’Observatori de la Igualtat de la URV,  Dr. Lucas Platero, professor i investigador de la UAB i Dra. Marisela Montenegro, professora i investigadora de la UAB.

 

18.45h: Agraïments i cloenda

            

19h: Cafè

 

Ponentes ↑ subir