Emagister Eventos

Organizado por Estudis Ciències de la Salut (UOC)

Jornada sobre vacunació en l'era de la Salut Planetària

 • Fechas:

  Del 28/10/20 al 28/10/20

 • Lugar:

  Webinar Online, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

Jornada sobre Vacunació en l'era de la Salut Planetària 

 

Al setembre de 2020, els Estudis de Ciències de la Salut de la UOC (ECS) compleixen el seu 10è aniversari. Durant aquests 10 anys, els ECS s’han consolidat com a Estudis amb titulacions vinculades a les Ciències de la Salut.  Els equips professionals que estem al darrera d’aquests Estudis estem il·lusionats en poder-ho celebrar amb la nostra comunitat d’estudiants, graduats, professorat docent col·laborador, professionals de tutoria i, en definitiva, amb tota la nostra audiència que està interessada en els programes de salut que desenvolupem, en les recerques que impulsem i l'impacte social que se’n deriva. Per a commemorar-lo, s’ha dissenyat un ampli programa d’activitats obert a la participació, no només dels diferents estaments de la Universitatsinó de tots els col·lectius que puguin estar interessats. Aquesta celebració es realitzarà durant tot l’any acadèmic 2020-21 on tindran cabuda tots els programes formatius dels Estudis així com la recerca que duen a terme els nostres investigadors.

Per celebrar aquests 10 anys dels Estudis les àrees de Prevenció del càncer i de Salut Planetària de la UOC han organitzat conjuntament aquesta Jornada.

 

Com podem afrontar en l'era de la Salut Planetària l'impacte dels nous virus, la vacunació, l'esperança de vida i els aspectes ètics de professionals, però també dels propis individus?

 

Aquest webinar se centra en aquestes i en d'altres qüestions a través de la participació dels ponents experts Dr. Salvador Macip, Dr. Xavier Bosch, Dra. Cristina O’Callaghan i Dr. Oriol Yuguero. Els nostres ponents ens avancen, amb les seves breus aportacions, el que es debatrà durant el webinar:

 

Salvador Macip: "La pitjor vacuna del món"

Les vacunes són un dels millors fàrmacs que tenim. Els efectes secundaris que donen normalment són mínims i, en canvi, han contribuït de manera espectacular a millorar l’esperança de vida de la humanitat, sobretot des que es va instaurar el calendari de vacunació infantil. Malgrat això, actualment tenen una creixent mala reputació. No serveix de res tenir vacunes efectives si la gent no se les vol posar. La cursa per obtenir la vacuna contra la COVID-19 ha posat de nou sobre la taula la necessitat d’explicar millor què és una vacuna i com funciona, perquè a vegades pot ser l’única solució a una crisi de salut planetària. 

 

Xavier Bosch: "Vacunes contra el càncer: HBV i VPH"

Algunes infeccions virals no resoltes poden acabar provocant un càncer. Els exemples establerts son el càncer de fetge en malalts crònics de hepatitis B o hepatitis C i els infectats crònics amb virus del papil·loma (VPH) que poden acabar en càncers genitals o de la faringe en homes i dones. Les vacunes VPH han demostrat, després de més de 100 milions de persones vacunades, eficàcia superior al 90% en el càncers de coll d'úter i una gran seguretat sense cap efecte secundari seriós confirmat. Malgrat aquesta experiència mundial, encara hi ha opinions adverses no documentades en informació que poden arribar a refusar la vacunació proposada per el serveis sanitaris de més de 100 països.  

 

Cristina O'Callaghan: "Les vacunes en l'era de la Salut Planetària"

La degradació dels sistemes naturals té conseqüències negatives per la salut, no només mitjançant el canvi climàtic, sinó també facilitant l'aparició de noves malalties infecciones com la COVID-19. Per altra banda, el tractament de malalties com la COVID-19 té un elevat impacte mediambiental que acaba retroalimentant la degradació dels ecosistemes i generant nous riscos per la nostra salut. Les vacunes, així com altres mesures preventives, són claus en el concepte de Salut Planetària, que promou la consecució del màxim nivell de salut de la humanitat dins dels límits naturals del planeta, és a dir, cuidant també la salut de la Terra. 

 

Oriol Yuguero: "Pot l'ètica intervenir la vacunació en un món globalitzat?"

Les vacunes han aconseguit controlar moltes malalties que ara només s'estudien com part de la Història. Malauradament, malalties que consideràvem curades, repunten davant l'aparició de persones que decideixen no vacunar als seus fills. Fins a quin punt pot prioritzar-se la llibertat individual davant el bé col·lectiu? En un món on els ciutadans es mouen contínuament, podem restringir aquesta mobilitat en funció del calendari vacunal? Podem obligar a la vacunació de malalties que no són habitualment mortals? I els professionals sanitaris tenen un deure com a promotors de salut? També en vacunes com la de la grip? Parlem-ne!  

 

El webinar es realitzarà en castellà, en format en línia i síncron i serà penjat per a la seva visualització en el següent enllaç. 

Important! A continuació trobaràs els horaris del webinar segons el teu lloc de residència:

 

Barcelona, Madrid: 6 pm CET

CDMX, Bogotá, Quito, Lima: 11 am

Santiago, La Paz, Asunción, Caracas: 12 pm

Buenos Aires, Montevideo: 1 pm

 

Us hi esperem!

 

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

 

El webinar sobre Vacunació en l'era de la Salut Planetària tindrà lloc el 28 d'octubre a les 18:00h CET. La sessió tindrà una durada d'1:30h aproximadament i quedarà enregistrada al mateix canal de Youtube amb la possibilitat de visualitzar-la posteriorment. 

És necessari inscriure's a la sessió a través de l'apartat d'Inscriure-s'hi d'aquest web. 

Programa

 • Inauguració i Presentació de la Jornada a càrrec del Dr. Ramon Gomis, Director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. 

 • UOC-Talks: Vacunació en l'era de la Salut Planetària

  Presentació del UOC-Talks i dels ponents a càrrec del Dr. Josep Maria Antó.

Ponències

 

 • Dr. Salvador Macip. Professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.​         

​         La pitjor vacuna del món

 • Dr. Xavier Bosch. Professor associat dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i Consultor emèrit de l'CO

Vacunes contra el càncer: HBV i VPH

 • Dr. Oriol Yuguero. Professor docent col·laborador dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

Pot l'ètica intervenir la vacunació en un món globalitzat?

 • Dra. Cristina O'Callaghan. Professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.

Les vacunes en l'era de la Salut Planetària

 

 
 • Preguntes per part de l'audiència 
 • Conclusions per part del Dr. Josep Maria Antó.
 • Clausura per part del Dr. Salvador Macip  

 

Ponentes ↑ subir

Eventos relacionados