Emagister Eventos

Organizado por eHealth Center & OSRT

Jornada interna per impulsar la recerca interdisciplinària en salut digital

  • Fechas:

    Del 17/05/18 al 17/05/18

  • Lugar:

    Sala Josep Laporte, AvingudaTibidabo,39 Barcelona, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

El dijous 17 de maig -a les 14.30 h, a la sala Josep Laporte de la seu de Tibidabo- tindrà lloc la I Jornada Interna d'Impuls a la Recerca en eSalut destinada a tot el personal docent i investigador, coorganitzada per l'eHealth Center i l'OSRT.

 

La recerca en salut en línia (e-health) és una de les prioritats estratègiques de la Universitat, juntament amb l'aprenentatge en línia (e-learning). Per aquest motiu, el propòsit de la sessió serà presentar les necessitats de la societat en aquest àmbit i elaborar propostes de projectes per donar-hi resposta.

 

Per a fer-ho, s'organitzarà una dinàmica de treball entorn dels tres àmbits de coneixement que conformen l'eHealth Center de la UOC:

• Educació, apoderament i participació en salut
• Disseny i avaluació d'intervencions en salut en línia
• Ciència de dades en salut (health data science)

 

Un cop finalitzada la jornada, l'equip de l'eHC juntament amb l'OSRT analitzaran les propostes sorgides durant la sessió per identificar possibles projectes i convocatòries nacionals i internacionals que permetin el seu finançament i materialització.

 

Impulsem la recerca en salut en línia de manera transversal
Aquesta primera jornada vol impulsar la recerca en salut en línia de manera transversal entre tots els àmbits de coneixement de la institució. Tal com queda palès en el pla estratègic, es prioritzarà el suport i el servei en la identificació d'idees de projecte i preparació de propostes de finançament transversals a totes les propostes relacionades amb e-health i e-learning.

 

Hora: 14.30 h
Lloc: Sala Josep Laporte, Tibidabo

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

14.30-15.00 h: Cafè de benvinguda i acomodament

Introducció: 15.00-15.20 h

15.00-15.05 h: Obertura de la jornada per Marta Aymerich
15.05-15.20 h: Presentació de línies temàtiques de l'eHealth Center amb informació de projectes vigents

Experiències externes: 15.20-16.00 h

15.20-15.30 h: «Salus.coop – Cooperativa ciudadana de datos de salud», per Andrea Barbiero
15.30-15.40 h: «Datos generados por los ciudadanos: una palanca para el cambio social», per Mara Balestrini
15.40-15.50 h: «Movilidad, actividad física y espacio de vida en adulto mayor», per Éder Peña
15.50-16.00 h: Torn de preguntes
 

Jornada de treball: 16.00-17.35 h

16.00-17.30 h: Jornada de treball
17.30-17.35 h: Tancament de la jornada, per Manuel Armayones

 

Resum de les experiències externes

Salus.coop – «Cooperativa ciudadana de datos de salud», per Andrea Barbiero

El futur de la nostra salut depèn en gran manera del potencial de combinar, integrar i compartir les nostres dades. No obstant això, actualment, prenem poques decisions sobre les dades.

Com podem els ciutadans prendre un rol actiu en la recerca mèdica? Aquesta i altres preguntes són les que a Salus.coop ens fan i que volem compartir amb tu.

 

«Datos generados por los ciudadanos: una palanca para el cambio social», per Mara Balestrini

Com poden els ciutadans aprofitar el potencial de les dades i les noves tecnologies de la sensorització participativa per a produir coneixement, promoure la justícia ambiental i fomentar el canvi social?

Apoderar els ciutadans perquè assumeixin un paper de lideratge en la producció de l'evidència científica, mitjançant la recollida, la gestió i el govern de dades demana una infraestructura sociotècnica complexa que inclogui tant el disseny de tecnologia com la implantació d'estratègies participatives.

Aquesta ponència presentarà exemples d'iniciatives de dades generades pels ciutadans en què s'han aconseguit resultats tangibles i impactes positius. En particular, es discutirà el cas de la plaça del Sol, a Barcelona, en què un grup de veïns van fer servir sensors de baix cost per a actuar sobre el problema de la contaminació acústica.

 

«Movilidad, actividad física y espacio de vida en adulto mayor», per Éder Peña

L'estudi «Movilidad, actividad física y espacio de vida en persones mayores en Manizales, Colòmbia» (2016) va identificar que pocs estudis avaluen l'activitat física en tots els nivells d'intensitat: lleugera, moderada y vigorosa. Passa igual amb els nivells que totalitzen l'activitat física. Malgrat els estudis fets fins ara, pocs estudis tracten de la relació del nivell d'activitat física i l'espai de vida en persones grans.


L'objectiu de l'estudi és establir la relació entre activitat física i espai de vida, i s'hi precisa la importància de la mobilitat per a les persones grans, de manera que es doni resposta a on, quan i com es pot anar i arribar a un lloc.
En els resultats, es va trobar que el 61% de les persones grans feien activitat física d'intensitat lleugera, 87% amb un mínim de 10 minuts diaris i freqüència ≥ 3 dies/setmana. El 49% de la població de l'estudi presentava un nivell baix d'activitat física.

En relació amb l'espai de vida hi ha una associació estadísticament significativa (p=0,000) entre sortir fora del barri i la freqüència d'1 a 3 dies a la setmana; més de la meitat de les persones grans es movien fora del barri sense l'ajuda d'una altra persona. La puntuació total de l'espai de vida augmenta a mesura que ho fa el nivell d'activitat.

També es va identificar el model d'informació geogràfica que permet localitzar el lloc per a la construcció dels centres d'activitat física a la ciutat de Manizales, Colòmbia.
 

Ponentes ↑ subir

Eventos relacionados