Emagister Eventos

Organizado por Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València

JORNADA FORMATIVA El Cofre de la Mar III Part III

 • Fechas:

  Del 19/11/18 al 19/11/18

 • Lugar:

  Facultat de Magisteri Universitat de València, Facultat de Magisteri-Universitat de València - Av. dels Tarongers, 4, 46022 Valènci, Valencia, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

 

JORNADA DE FORMACIÓ

DILLUNS 19 DE NOVEMBRE DE 2018

16.00-20.00 h.

 

El Cofre de la Mar és un projecte de divulgació científica, que es dirigeix a l'estudiantat d'ensenyament de primària, i amb el qual es pretén posar en valor la Mediterrània.

L’activitat, gratuïta i formada per 12 experiments, explica el funcionament marí a partir dels corrents, les ones, la llum o la pressió, i relaciona aquests fets amb la biodiversitat, la contaminació o el canvi climàtic. 

Un experiment amb gel i aigua calenta per a simular un corrent marí en un tanc d’aigua; una webcam i un llapis USB que conté diverses aplicacions web com un simulador de la llum i els colors davall la mar; conéixer la bioluminescència com una forma de comunicació animal a través d’un parell de calamars amb òrgans lluminosos; o observar els efectes del canvi climàtic a través d’una simulació en la qual s’aprecien els efectes de l’acidificació marina. Són algunes de les propostes del Cofre, enllaçades a través de la història La pirata i la seua amiga la polp argonauta, les quals envien una carta a la mestra o el mestre que realitzarà l’activitat amb un mapa en el qual s’insta a xiquets i xiquetes a conéixer i cuidar la mar, i a cercar en el mapa el cofre, obrir-lo i descobrir els seus tresors.

La proposta és un bagul que conté els objectes necessaris per a realitzar dotze experiments relacionats amb la densitat, la pressió, els corrents, les ones, les marees, la llum i els colors, les espècies, l’ecosistema mediterrani, la bioacústica, la bioluminescència, la contaminació i el canvi climàtic. Està format per 25 elements entre els quals destaquen un tanc d’aigua, una memòria USB, dos calamars lluminosos, una webcam, una guia didàctica, colorants alimentaris, fitxes d’animals marins, pipetes, un conte i una maqueta de marees.

El projecte, ideat per a fomentar un millor coneixement dels valors culturals i mediambientals de la mar, ha estat llançat per la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València i col·labora la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

En El Cofre de la Mar s’inclou una aplicació joc que disposa d’una webcam que permetrà observar imatges tal i com es veuen en superfície i apreciar com es van perdent els colors a mesura que augmenta la profunditat de la mar.

 

IDEMAR Belharra

L’Associació IDEMAR Belharra, dedicada a la recerca, divulgació i educació marina, està composta per un grup de joves formades en biologia, oceanografia, nàutica i submarinisme. Investiguen la Mediterrània i traslladen el coneixement generat a la societat, creant un vincle amb la mar i educant des de la ciència per a fomentar el respecte cap al medi. L’associació disposa de l’embarcació Belharra, un veler de 14 metres.

 

JORNADA DE FORMACIÓ

La proposta inclou la producció de 150 cofres, i per tal de preparar el professorat que durà a terme l’acció divulgativa als col·legis, s’ha previst una tercera jornada de formació dilluns 19 de novembre, a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València de 16.00 a 20.00 hores, en la qual es lliuraran 25 cofres a 25 centres d'ensenyament de primària.

La jornada formativa està dirigida especialment al professorat de primària, però també podrà assistir qualsevol persona que estiga interessada en el projecte.

L’aforament està limitat a 120 persones. Podran participar fins a 3 membres d’un mateix centre d’ensenyament, però s’haurà d’indicar en el formulari qui és la persona del centre responsable del seguiment del projecte El Cofre de la Mar.

L’acceptació d’El cofre de la mar comporta el compromís de realitzar la fase de seguiment del projecte a l’aula. Aquest seguiment es farà mitjançant un quadernet on line que haurà de ser complimentat per cadascun dels responsables dels centres. Es preveu una formació total, presencial i pràctica, de 8 hores.

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València certificarà al professorat de primària la participació en el projecte una vegada finalitzada la fase de seguiment. La resta de participants podrà sol·licitar la certificació de la jornada presencial.

Si trobeu el formulari d’inscripció tancat, i voleu formar part de la llista d’espera, envieu un correu electrònic a cdciencia@uv.es indicant en l’assumpte “espera El cofre de la mar”.

IMPORTANT: Si cap de les persones inscrites d’un centre, finalment, no poden assistir a la jornada, hauran de comunicar-ho abans de les 14.00 hores del divendres 16 de novembre de 2018 per correu electrònic (cdciencia@uv.es) a aquesta unitat. En cas de no fer la comunicació el centre no rebrà El Cofre de la Mar.  Les vacants generades seràn atorgades per rigurós ordre de petició de la llista d’espera.

Organitza: Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i Facultat de Magisteri de la Universitat de València

Aquest projecte compta amb el recolzament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

 

Logo Ministerio FECYT

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

16:00 - 20.00  Presentació projecte El Cofre de la Mar   Experiments i demostracions 

19
Nov 2018
 • 15:00 - 19:00
  Presentació - Experiments i explicacions

  Experiments i explicacions

Ponentes ↑ subir

 

Presentació Projecte: Unitat de Cultura Científica i de la Innovació i Facultat de Magisteri de la Universitat de València

Uxue Urkia Larrañaga   Biologa i Presidenta Associació  Idemar Belharra

Noèlia Sosa Puig Oceanógrafa i Secretaria Associació Idemar Belharra

Pau Fortea Llàcer Biólogo i Tresorer Associació Idemar Belharra

 

Patrocinadores ↑ subir

Eventos relacionados