Emagister Eventos

Organizado por Estudios de Economía y Empresa

IV Jornada PRL i Empresa: La prevenció de riscos laborals des de la perspectiva de gènere (BARCELONA)

  • Fechas:

    Del 06/11/19 al 06/11/19

  • Lugar:

    Espai Pujades
    c. Pujades, 350
    08018 Barcelona, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

El Professorat del Màster Universitari de Prevenció de Riscos Laborals de la UOC (Estudis d’Economia i Empresa)  organitza la IV Jornada PRL i Empresa sota el títol La prevenció de riscos laborals des de la perspectiva de gènere. La jornada tindrà lloc el dimecres 6 de novembre de 2019 de 9 a 14 hores a la sala d’actes de l’Espai Pujades 350.

La posició de dones i homes al món laboral és diferent, el que comporta que una exposició a riscos diferenciats i al desenvolupament de problemes de salut diferents. Un enfocament únic de la prevenció de riscos laborals no permet, per tant, donar resposta a les necessitats reals d’unes i altres.

La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, modificada per la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de les dones i els homes, indica en el seu article 5.4 que les Administracions públiques han de promoure l’efectivitat del principi d’igualtat entre dones i homes, considerant les variables relacionades amb el sexe tant en els sistemes de recollida i tractament de dades com en l’estudi i investigació generals en matèria de prevenció de riscos laborals, amb l’objectiu de detectar i prevenir possibles situacions en les quals els danys derivats del treball puguin aparèixer vinculats amb el sexe de les persones treballadores.

Per tant, és obligatori a l’hora de fer prevenció, reflexionar sobre la forma d’abordar aquestes diferències que es produeixen entre els diferents col·lectius de dones i homes per donar resposta a la diversitat de realitats del món laboral. Integrar la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals passa necessàriament per realitzar un estudi a fons de la dimensió de gènere, no subestimar els riscos laborals als que estan exposades les dones treballadores, i garantir l’adequació de les mesures preventives.


Aquesta IV Jornada de PRL i Empresa que organitza la Universitat Oberta de Catalunya vol tractar aquests temes aportant pautes que afavoreixin la integració de la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals de les empreses.
 

Inscripcions fins diumenge 3 de novembre a les 24.00 hores.

 

I Jornada PRL i Empresa. Teletreball: organització i riscos laborals (2015)

II Jornada PRL i Empresa: Noves actuacions preventives al sector hospitalari i sociosanitari (2016)

III Jornada PRL i Empresa: El paper del Tècnic en Prevenció de riscos laborals als judicis (2018)

 

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

09:00h - 09:15h    

Recepció i recollida de documentació

09:15h - 09:30h    

Presentació i inauguració de la Jornada

 

María Jesús Martínez Argüelles. Directora dels Estudis d'Economia i Empresa  de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Marta Aymerich Martínez. Vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Enric Vinaixa i Bonet. Director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

09:30h - 10:30h    

Conferència (I)

 

Presentació:

 

María Jesús Martínez Argüelles. Directora dels Estudis d'Economia i Empresa  de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Conferència:

Les dones i la prevenció de riscos laborals a Catalunya

Ponent:

Elena Juanola Pagès.  Directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

10:30h - 11:00h    

Pausa Cafè

11:00h - 12:00h

Conferència (II)

 

Presentació:

 

Xavier Baraza Sánchez. Director del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Conferència:

Riscos psicosocials al treball en dones i homes. Una qüestió de gènere?

Ponent:

Eva Cifre Gallego. Professora Titular de Psicologia de la Universitat Jaume I i Directora del grup de recerca Gènere, Salut i Treball (GeST)

12:00h - 12:15h Descans

12:15h - 13:15h    

Taula Rodona

 

La PRL des de la perspectiva de gènere

Moderadora:

Eva Rimbau Gilabert. Professora del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

Participants:

Ayari Chico Herrera. Inspectora de Treball i Seguretat Social de la Direcció General d’Inspecció de Treball del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
 
Susana Romero Miguel. Secretaria General de l’Associació d’Especialistes en Prevenció i Salut Laboral (AEPSAL)
 
César Sánchez Hernández. Director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals a Foment del Treball
 

13:15h - 13:30h    

Conclusions i cloenda de la Jornada

 

Xavier Baraza Sánchez. Director del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Marta Aymerich Martínez. Vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Mireia Mata i Solsona. Directora d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

 

Ponentes ↑ subir

Elena Juanola Pagès

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Salut Pública per l’Escola de Salut Pública de la Universitat Lliure de Brussel·les. Auditora en prevenció de riscos laborals. Metgessa del treball i també disposa de les altres especialitats superiors de prevenció de riscos laborals, ergonomia i psicosociologia, seguretat en el treball i higiene industrial.
Ha treballat al Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona. Actualment directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Ha participat en l’elaboració d’estudis, guies, i monogràfics publicats relacionats amb la seguretat i salut laboral, a més d’impartir cursos i seminaris sobre aquestes matèries.

 

Eva Cifré Gallego

Professora Titular de Universitat del àrea de Psicologia Social. Doctora en Psicologia. Màster en PRL. Màster Universitari en Investigació Aplicada en Estudis Feministes, de gènere i ciutadania.
Fundadora i directora en 2017 del grup de investigació Gènere, Salut i Treball (GeST) centrat en la promoció de la salut psicosocial d’homes i dones tenint en compte la perspectiva de gènere.

Les seves principals línies de recerca són: les emocions positives en contextos de treball i no treball (benestar psicològic, engagement, flow), incorporant la perspectiva de gènere.
Ha participat en 23 projectes de recerca (en 4 d’ells com a  investigadora principal) i en activitats de consultoria a empreses sobre prevenció de riscos psicosocials considerant la perspectiva de gènere. Autora de més de 90 articles publicats en revistes de prestigi i de divulgació científica, 3 llibres i 29 capítols de llibre, editora de 5 llibres, 71 presentacions en congressos Internacionales i 62 en congressos nacionals, i 2 patents d’eines d’avaluació de riscos psicosocials. 

Eventos relacionados