Emagister Eventos

Organizado por Estudios de Economía y Empresa

IV Jornada PRL i Empresa: La prevenció de riscos laborals des de la perspectiva de gènere (MADRID)

  • Fechas:

    Del 20/11/19 al 20/11/19

  • Lugar:

    Sede UOC de Madrid
    Plaza de las Cortes, 4
    28014 Madrid, Madrid, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

El Professorat del Màster Universitari de Prevenció de Riscos Laborals de la UOC (Estudis d’Economia i Empresa)  organitza la IV Jornada PRL i Empresa sota el títol La prevenció de riscos laborals des de la perspectiva de gènere. La jornada tindrà lloc el dimecres 20 de novembre de 2019 de 9 a 14 hores a la Seu UOC de Madrid ubicada a la Plaça de las Cortes, 4.

La posició de dones i homes al món laboral és diferent, el que comporta que una exposició a riscos diferenciats i al desenvolupament de problemes de salut diferents. Un enfocament únic de la prevenció de riscos laborals no permet, per tant, donar resposta a les necessitats reals d’unes i altres.

La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, modificada per la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de les dones i els homes, indica en el seu article 5.4 que les Administracions públiques han de promoure l’efectivitat del principi d’igualtat entre dones i homes, considerant les variables relacionades amb el sexe tant en els sistemes de recollida i tractament de dades com en l’estudi i investigació generals en matèria de prevenció de riscos laborals, amb l’objectiu de detectar i prevenir possibles situacions en les quals els danys derivats del treball puguin aparèixer vinculats amb el sexe de les persones treballadores.

Per tant, és obligatori a l’hora de fer prevenció, reflexionar sobre la forma d’abordar aquestes diferències que es produeixen entre els diferents col·lectius de dones i homes per donar resposta a la diversitat de realitats del món laboral. Integrar la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals passa necessàriament per realitzar un estudi a fons de la dimensió de gènere, no subestimar els riscos laborals als que estan exposades les dones treballadores, i garantir l’adequació de les mesures preventives.


Aquesta IV Jornada de PRL i Empresa que organitza la Universitat Oberta de Catalunya vol tractar aquests temes aportant pautes que afavoreixin la integració de la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals de les empreses.
 

Inscripcions fins diumenge 17 de novembre a les 24.00 hores.

 

I Jornada PRL i Empresa. Teletreball: organització i riscos laborals (2015)

II Jornada PRL i Empresa: Noves actuacions preventives al sector hospitalari i sociosanitari (2016)

III Jornada PRL i Empresa: El paper del Tècnic en Prevenció de riscos laborals als judicis (2018)

 

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

09:00h - 09:15h    

Recepció i recollida de documentació

09:15h - 09:30h    

Presentació i inauguració de la Jornada

 

María Jesús Martínez Argüelles. Directora dels Estudis d'Economia i Empresa  de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Xavier Baraza Sánchez. Director del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

09:30h - 10:30h    

Conferència (I)

 

Presentació:

 

María Jesús Martínez Argüelles. Directora dels Estudis d'Economia i Empresa  de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Conferència:

La mujer en el mundo del trabajo: contexto socio-laboral y salud

Ponent:

Marta Zimmermann.  Directora del Departament d'Investigació i informació del Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo

10:30h - 11:00h    

Pausa Cafè

11:00h - 12:00h

Taula Rodona

 

La PRL des de la perspectiva de gènere

Modera:

Xavier Baraza Sánchez. Director del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

Participen:

Natalia Fernández Laviada. Subdirectora General de Prevenció, Qualitat i Comunicació, Fraternidad Muprespa. Secretària General, AESPLA

Ana García de la Torre. Secretària de Salut Laboral i Medi Ambient de la UGT

Carmen Toril Velasco. Inspectora de Treball i Seguretat Social

12:00h - 12:15h

Descans

12:15h - 13:15h    

Conferència (II)

 

Presentació:

Eva Rimbau Gilabert. Professora del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Conferència:

Riscos psicosocials al treball en dones i homes. Una qüestió de gènere?

Ponent:

Eva Cifre Gallego. Professora Titular de Psicologia de la Universitat Jaume I i Directora del grup de recerca Gènere, Salut i Treball (GeST)

13:15h - 13:30h    

Conclusions i cloenda de la Jornada

 

María Jesús Martínez Argüelles. Directora dels Estudis d'Economia i Empresa  de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Xavier Baraza Sánchez. Director del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Oberta de Catalunya

 

Ponentes ↑ subir

Eva Cifré Gallego

Professora Titular de Universitat del àrea de Psicologia Social. Doctora en Psicologia. Màster en PRL. Màster Universitari en Investigació Aplicada en Estudis Feministes, de gènere i ciutadania.
Fundadora i directora en 2017 del grup de investigació Gènere, Salut i Treball (GeST) centrat en la promoció de la salut psicosocial d’homes i dones tenint en compte la perspectiva de gènere.

Les seves principals línies de recerca són: les emocions positives en contextos de treball i no treball (benestar psicològic, engagement, flow), incorporant la perspectiva de gènere.

Ha participat en 23 projectes de recerca (en 4 d’ells com a  investigadora principal) i en activitats de consultoria a empreses sobre prevenció de riscos psicosocials considerant la perspectiva de gènere. Autora de més de 90 articles publicats en revistes de prestigi i de divulgació científica, 3 llibres i 29 capítols de llibre, editora de 5 llibres, 71 presentacions en congressos Internacionales i 62 en congressos nacionals, i 2 patents d’eines d’avaluació de riscos psicosocials.

Natalia Fernández Laviada

Llicenciada en Dret per la Universidad de Cantabria. Màster en Prevenció de Riscos Laborals en les tres especialitats (Seguretat en el treball, Higiene industrial i Ergonomia i Psicosociologia). Postgrau en Organització i Innovació en la Gestió d’Empreses. Postgrau en Direcció i Gestió de Serveis Sanitaris i Socials. Postgrau Expert en Seguretat Social. Màster internacional en Protocol i Relacions Institucionals. Experta en Empresa saludable.

Subdirectora General de la mútua col·laboradora amb la Seguretat Social Fraternidad Muprespa, on és membre del Comitè de Direcció, del Comitè de Recursos Humans, del Comitè de Tecnologia, Informació i Comunicacions, i del Comitè del Pla Estratègic Corporatiu.

Docent en múltiples Centres de formació, universitats i associacions.

Nominada a TOP 100 MUJERES DIRECTIVAS des de l’any 2015 al 2018.

Ana García de la Torre

Llicenciada en Dret per la Universidad Complutense de Madrid. Tècnica Superior en Prevenció de Riscos Laborals i  Auditora de Sistemes de Prevenció de Riscos Laborals.

Assessora laboral i tècnica en prevenció de MCA-UGT Madrid.

Va treballar per a diferents UTES de Dragados, Ferrovial i Acciona, i va impartir formació a l’ajuntament d’Arganda del Rey.

Secretària de Construcció i Salut Laboral de MCA-UGT Madrid des de 2009. Actualment, al 42è Congrés de la UGT ha estat escollida Secretària Confederal de Salut Laboral i Medi Ambient.

Vocal per la UGT en el Consell General del INSST. Vocal en el Ple de la Comisión Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (CNSST), Titular en el Patronat de la Fundación Estatal per a la Prevenció de Riscos Laborals

Representant per a les organitzacions sindicals (OOSS) en el Comitè Consultiu de Salut i Seguretat en el Treball. Unió Europea.
Titular per a les OOSS a l’Agència Europea de Seguretat i Salut en el Treball (OSHA).

Membre al Comitè Permanent d’Energia, Canvi Climàtic i Desenvolupament.
Delegació Sindical Internacional a la Conferència de Canvi Climàtic.
 

Carmen Toril Velasco

Llicenciada en dret i inspectora de treball des de fa 21 anys, dels quals porta 20 especialitzada en matèria de prevenció de riscos laborals. Va ser Cap de la Unitat de Seguretat i Salut de Barcelona durant 6 anys i actualment treballa com a Cap d'Equip en la Inspecció de Madrid, centrant la seva actuació inspectora, amb caràcter principal, en la prevenció de riscos laborals.

Marta Zimmermann Verdejo

Llicenciada en Medicina i Cirurgia, té una àmplia formació addicional: és metgessa especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, màster en Salut Pública, diplomada en Disseny i Estadística per a la Investigació en Ciències de la Salut, i màster de Epidemiologia Aplicada de Camp.

Funcionària de carrera, des d’octubre de 1993 s’integra al Servei d’Estudis i Investigació del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo, on actualment és Directora del Departament d’Investigació i Informació.

 
 

Eventos relacionados