Emagister Eventos

II Jornada Economia i Empresa: Les diferents cares de la responsabilitat corporativa

  • Fechas:

    Del 28/11/18 al 28/11/18

  • Lugar:

    Fundació Tecnocampus -Edifici TCM1, Mataró, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

La noció de Responsabilitat Social Empresarial, llavor del que ara tenim per Responsabilitat Social Corporativa (RSC) va aparèixer a Estats Units a finals dels anys 50. Diferents autors (Bowen, H. R. 1953; Carroll, A. 1979, 1991; etc.) van començar a apuntar la importància que la activitat de l’empresa genera sobre els clients, empleats, medi ambient, accionistes i sobre la societat en general.

La sensibilització i  exigència entorn a la RSC ha anat creixent en les últimes dècades com queda reflectit en l’increment de directrius o recomanacions: llibre Verd 2001, pla estratègic EU 2011-14, etc.; Més de 21.500 normatives vigents en el món, com per exemple: ISO 9001 que aporta criteris sobre la qualitat dels productes i serveis, ISO 26000 sobre responsabilitat corporativa, ISO 14001 sobre gestió ambiental, OHSAS 18001 sobre seguretat i salut laboral, ISO 50001 sobre eficiència energètica, etc. A més d’associacions i entitats dedicades a vetllar per la RSC, pactes o acords mundials, etc. Posant de manifest la importància que la societat atorga a les bones pràctiques empresarials.

Tot i que existeixen estudis (Martos i Cortés, 2017) que mostren hi ha una tendència positiva en el compliment del codi de bona governança de les societats cotitzades, publicat per la comissió nacional del mercat de valors al 2015, per part de les grans empreses de l’IBEX ens preguntem, què passa en el món de les petites i mitjanes empreses? A finals de 2017, més de 2.500 entitats s’havien adherit al Pacte mundial de les Nacions Unides, on el 14% eren grans empreses, un 76% PIMES i un 10% altres tipus d’entitats (tercer sector, sindicats, associacions empresarials i institucions educatives). Però a la pràctica, la RSC és real o s’aplica únicament com una eina de reputació, més enllà de la part legal de compliment obligatori? Quina cultura de RSC hi ha entre els empresaris catalans? Quines són les restriccions o dificultats, si n’hi ha, que apareixen a la pràctica per complir amb alguns del principis de la RSC? Etc.

Aquestes i altres preguntes es formularan als membres de la taula rodona que organitza l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa-Tecnocampus- amb co-organització de PIMEC.

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

Dia i lloc

El dia 28 de novembre del 2018 al Tecnocampus (Aula Master - TCM1)

11:30h a 12:00h        Acreditacions

12:00h a 12:10h        Obertura de l’acte i benvinguda

A càrrec del Dr. Josep Maria Raya, Director de l’Escola de Ciències Socials i de l’Empresa-Tecnocampus i del Sr. Joan Pera, President PIMEC Maresme – Barcelonès Nord.

12:10h a 12:40h        Conferència 

A càrrec del Dr. Juan-José Ganuza, professor d'economia a la Universitat Pompeu Fabra i a la Barcelona Graduate School of Economics.

12:40h a 14:00h        Taula rodona: Responsabilitat corporativa

Moderador: Jordi Alcover, CEO text-align: justify;"> · Dr. Juan-José Ganuza, professor d’economia a la Universitat Pompeu Fabra i a la Barcelona Graduate School of Economics.

· Sra. Anna de Quiròs, Presidenta de la associació Dona’t un impuls (associació de dones empresàries i emprenedores).

·  Sra. Àngels Pujols Muntada, secretària general del Consell de Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya.

· Sr. Óscar Royo Castejón, Director d’operacions i rendibilitat de l’empresa Condorchem Envitech.

· Sra. Rosa Mª Juny Cabeceran, Directora de la Fundació PIMEC.

 

Idiomes de la jornada: Català i  castellà

 

Assistents a la Jornada: L’acte és d’entrada lliure per aquelles persones del món acadèmic o professional que estiguin interessats en la temàtica de l’esdeveniment.  

Ponentes ↑ subir

Patrocinadores ↑ subir

Eventos relacionados