Emagister Eventos

Organizado por Institut de Lingüística Aplicada IULA-CER

HEALTHCOM’19. COMUNICACIÓ, LLENGUATGE I SALUT: Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació amb el pacient

 • Fechas:

  Del 28/02/19 al 28/02/19

 • Lugar:

  C/Roc Boronat, 138 - 08018. Campus Poblenou (UPF), Edifici Roc Boronat, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

HEALTHCOM’19. COMUNICACIÓ, LLENGUATGE I SALUT:
Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació amb el pacient

Barcelona, 28 de febrer del 2019

Auditori - Campus del Poblenou - Universitat Pompeu Fabra

 

L’alfabetització per a la salut implica coneixements i competències per accedir, entendre, avaluar i aplicar la informació que reben els pacients amb la finalitat d’arribar a tenir una opinió motivada i ser capaç de prendre decisions respecte la salut i el tractament de la malaltia. Un dels reptes del segle XXI és implicar el pacient en la presa adequada i equitativa de decisions sobre la seva salut i la seva malaltia. Per poder actuar, cal que les persones comprenguem la informació que ens arriba dels professionals. És un fet inqüestionable que actualment molta de la informació que rebem dels professionals de la salut no l’entenem: informes mèdics, altes hospitalàries, prospectes, tractaments, consentiments de proves, comunicacions orals, etc. Com a societat, hem d’afavorir mitjans per propiciar una entesa entre professionals i pacients.

La jornada HEALTHCOM’19. COMUNICACIÓ, LLENGUATGE I SALUT vol motivar un diàleg entre professionals de la comunicació i del llenguatge en què es debati sobre les dificultats que impedeixen una bona comprensió dels textos sanitaris i que posi sobre la taula els objectius i desafiaments que condueixin cap a l’apoderament progressiu del pacient i l’augment de la qualitat de vida.

La Jornada té un interès per a tots els professors, estudiants i professionals que treballin amb el llenguatge, la comunicació i el discurs de les ciències de la salut.

 

Centre docent responsable

Grup de recerca IULATERM, Institut de Lingüística Aplicada (centre específic de recerca)

Direcció

Rosa Estopà Bagot

Comitè organitzador

 • M. Teresa Cabré
 • Iria da Cunha
 • Ona Domènech Bagaria
 • Judit Freixa
 • Elisabet Llopart-Saumell
 • Alejandra López Fuentes
 • Mercè Lorente
 • M. Amor Montané
 • Jorge M. Porras-Garzón
 • Òscar Pozuelo-Ollé
 • Laia Vidal-Sabanés
 • Jorge Vivaldi
 • Yingfeng Xu

 

Entitats col·laboradores

Aquesta jornada es du a terme dins el projecte RecerCaixa JUNTS. La institució finançadora del projecte és RecerCaixa (Avancem amb la ciència. ACUP y Obra Social "La Caixa").

 

El preu de la matrícula és 20 euros. Estudiants universitaris, professorat de la Universitat Pompeu Fabra i jubilats no han de pagar l’import de la matrícula.

Activitat no avaluable. Es lliurarà un certificat d’assistència.

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

HEALTHCOM’19. COMUNICACIÓ, LLENGUATGE Y SALUT:
Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació amb el pacient

Auditori Campus Poblenou, Universitat Pompeu Fabra
28 de febrer de 2019

Hora

Activitat

9:00-9:15

Recepció

9:15-9:30

Obertura de la jornada:

 • Enric Vallduví Botet. Vicerector encarregat de la direcció de projectes en l'àmbit de la recerca de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
 • Anna Espunya. Directora de la Unitat de Coordinació Acadèmica de Traducció y Ciències del Lllenguatge de la UPF
 • Mercè Lorente. Directora de l'Institut de Lingüística Aplicada-CER de la UPF, i directora del grup de recerca IULATERM

9:30-10:30

Conferència inaugural: No entiendo ni jota: a propósito del lenguaje en la comunicación médico-paciente

Bertha M. Gutiérrez Rodilla. Catedràtica de Historia de la Ciència de la Universitat de Salamanca al Departament de Cièncias Biomèdiques i del Diagnòstic, Facultat de Medicina

10:30-11:00

Pausa cafè

11:00-12:30

Comprensió dels informes mèdics: una mirada lingüística (projecte RecerCaixa JUNTS)

IP: Rosa Estopà. Investigadores: Iria da Cunha; Ona Domènech Bagaria; Elisabet Llopart-Saumell; Mercè Lorente; M. Amor Montané; Jorge M. Porras-Garzón; Laia Vidal-Sabanés; Jorge Vivaldi

12:30-12:50

Debat

12:50-13:00

Presentació #SaludSinBulos. Observatorio de los Bulos de Salud en Internet

Frederic Llordachs. CEO de Doctoralia i cazabulos de #SaludsinBulos.

13:00-13:30

Comunicació: Com adaptem el llenguatge mèdic per millorar la comunicació amb el pacient

Montse Moharra Francés. Investigadora i coordinadora del projecte Decisions Compartides. Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)

13:30-14:00

Comunicació: Disección de problemas en la traducción de textos médicos

Ana Belén Martínez López. Professora titular del Departament de Filologies Anglesa i Alemanya a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Còrdova

14:00-15:30

Dinar

15:30-16:00

Comunicació: La comunicació centrada en la persona en l’àmbit de la salut

Rosa Suñer Soler. Infermera i antropòloga. Doctora en Psicologia per la Universitat de Girona. Professora Agregada Serra Húnter al Departament d’Infermeria de la Universitat de Girona

16:00-16:30

Comunicació: Cómics, o cómo aprender lenguaje médico a golpe de viñetas

Blanca Mayor Serrano. Doctora en Traducció i Interpretació per la Universitat de Granada i Màster en Terminologia per la Universitat Pompeu Fabra. Autora dels llibres Cómo elaborar folletos de salud destinados a los pacientes i El cómic como recurso didáctico en los estudios de Medicina

16:30-18:00

Taula rodona: Estratègies lingüístiques per millorar la comunicació metge-pacient des de diverses perspectives

Moderadora: M. Teresa Cabré. Catedràtica de Terminologia de la Universitat Pompeu Fabra, fundadora del grup de recerca IULATERM, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i investigadora del projecte RecerCaixa JUNTS.

 • Ona Domènech. Professora agregada i directora acadèmica del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat Oberta de Catalunya. Investigadora del grup IULATERM i del projecte RecerCaixa JUNTS.
 • Mònica Fernández. Responsable de Comunicació Interna del Consorci Sanitari Integral. Coordinadora del Grup Alfabetització per a la Salut de la Xarxa d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut.
 • Joaquim Gea. Degà de la Facultat de Ciències Experimentals i de la Salut, Universitat Pompeu Fabra. Cap del Servei de Pneumologia del Hospital del Mar (IMIM).
 • Vicent Montalt. Professor titular de la Universitat Jaume I, Director del Màster en Traducció Medicosanitària, membre del grup d'investigació GENTT i Investigador Principal de dos projectes (MINECO i UJI) sobre comunicació clínica.
 • Francisco José Raga Gimeno. Professor titular de la Universitat Jaume I de Castelló al Departament de Traducció i Comunicació.

18:00-18:45

Conferència de clausura: Les mots du cancer : de la circulation des termes à l’élaboration d’une culture périmédicale

Valérie Delavigne. Maître de conférences en Sciences du langage à l'université Sorbonne nouvelle - Paris 3. Département Langues étrangères appliquées (LEA). Membre du laboratoire Clesthia

18:50-19:00

Tancament

 

Ponentes ↑ subir

c

Patrocinadores ↑ subir