Emagister Eventos

Organizado por UPF-CAE i CRITICC-UNICA

Activisme Polític pels Drets dels Animals

  • Fechas:

    Del 03/07/17 al 07/07/17

  • Lugar:

    Aula 52.421, Edifici Roc Boronat, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

Activisme Polític pels Drets dels Animals

Del 3 al 7 de juliol del 2017

Aula 52.421

Campus del Poblenou, Universitat Pompeu Fabra

 

¿Per què aquest curs?

La preocupació pel tracte que els humans donem a les altres espècies del planeta ha crescut exponencialment en les últimes dècades. Actualment, hi ha una sòlida corrent de pensament basada en la idea que el progrés moral de la humanitat no pot definir-se tenint només en compte els interessos dels humans. Els avenços en els camps de la filosofia, l'etologia, la biologia evolutiva i la neurociència han corroborat que tenim l'obligació moral de tractar amb respecte i com a iguals a tots els éssers vius amb capacitat de patir. Els altres animals no són objectes al nostre servei sinó éssers amb necessitats, interessos i capacitat de sentir emocions com nosaltres. En aquest context, el 2009 el Tractat de Lisboa va reconèixer la rellevància jurídica del patiment dels animals per la legislació europea i el 2012 un grup de neuro-científics de prestigi internacional van signar la Declaració de Cambridge, que reconeix que els altres animals també són éssers conscients.

 

¿Què és aquest curs?

Malgrat el progrés moral en la consciència humana, poderosos interessos econòmics, la inèrcia política i els prejudicis culturals perpetuen la ideologia que justifica capturar, confinar, obligar a reproduir-se, manipular genèticament, explotar, experimentar amb i matar els altres animals. No obstant això és evident que la societat està canviant i que cada vegada més persones reconeixen i estan disposades a actuar pels drets dels animals per construir una societat més justa i menys violenta. Persones que reconeixen que la nostra humanitat no es defineix per haver nascut humans sinó per tractar amb humanitat els altres, siguin de l'espècie que siguin. Aquest curs pretén empoderar a totes aquestes persones.

En Activisme polític pels drets dels animals s'oferiran cinc sessions amb professionals qualificats i reconeguts internacionalment pel seu treball en l'activisme polític a favor dels animals no humans i la democràcia participativa. En elles es proporcionaran les eines bàsiques per augmentar l'efectivitat en les nostres accions –tant siguin aquestes col·lectives i organitzades, a través de grups o associacions, com individuals– i incrementar així les nostres opcions d'èxit en la defensa dels drets dels animals davant les institucions polítiques i socials.

 

¿Quins objectius i competències ofereix?

L'objectiu d'aquest curs és que els participants adquireixin competències en comunicació d'influència (activisme i lobby) per a la defensa dels drets dels animals i democràcia participativa. Les competències específiques a adquirir són les següents:

- Coneixement del context polític i jurídic de l'activisme pels drets dels animals.

- Anàlisi de l'estratègia del discurs del moviment pels drets dels animals.

- Anàlisi i utilització de les eines disponibles per aconseguir canvis legislatius i en polítiques públiques.

- Desenvolupar les capacitats retòriques necessàries per convèncer i incidir en la presa de decisions.

- Estratègies i tàctiques comunicatives per a la defensa dels drets dels animals.

- Capacitat de dissenyar, planificar i executar campanyes d'activisme per la defensa dels drets dels animals.

 

¿A qui va dirigit aquest curs?

El curs està dirigit a activistes independents, membres d'organitzacions animalistes, estudiants i professionals interessats en l'activisme pels drets dels animals i ciutadans en general que vulguin incorporar l'activisme pels animals en les seves accions individuals i formar-se en democràcia participativa.

 

¿Quines metodologies de treball trobaràs?

Els participants rebran classes magistrals (teoria) i treballaran en grup (discussió de casos pràctics, aprenentatge basat en problemes, simulacions, dinàmiques de grup).

 

DATES

Apertura inscripcions: 1 juny 2017

Tancament inscripcions: 23 juny 2017

Dates del curs: 3, 4, 5, 6 i 7 de juliol 2017

Horari: 15h a 19h

Lloc: Aula 52.421 Campus UPF Poblenou, Roc Boronat 138 - Barcelona

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

Activisme pels drets dels animals

Totes les sessions tindran lloc a l’Aula 52.421 del Campus UPF Poblenou (Roc Boronat 138)

Dates

Programa

Docents

3 de juliol

15:00-19:00

Presentació i Introducció

Presentació del curs. Introducció a la història de l'activisme animalista. Marc teòric sobre estratègies comunicatives, llenguatge i discurs. Lectures de referència.

Núria Almiron

Leo Anselmi

Anna Mulà

Fernando Pindado

4 de juliol

15:00-19:00

Dret, regulació i ètica animal

Coneixement del context polític i jurídic de l'activisme pels drets dels animals. Anàlisi i utilització de les eines disponibles per aconseguir canvis legislatius i en polítiques públiques. Casos d'estudi.

5 de juliol

15:00-19:00

Activisme, estratègies i casos d’estudi

Anàlisi de l'estratègia del discurs del moviment pels drets dels animals. Desenvolupar les capacitats retòriques necessàries per convèncer i incidir en la presa de decisions. Estratègies i tàctiques comunicatives per a la defensa dels drets dels animals. Capacitat de dissenyar, planificar i executar campanyes d'activisme per la defensa dels drets dels animals. Casos d'estudi.

6 de juliol

15:00-19:00

Activisme, estratègies i casos d’estudi

Anàlisi de l'estratègia del discurs del moviment pels drets dels animals. Desenvolupar les capacitats retòriques necessàries per convèncer i incidir en la presa de decisions. Estratègies i tàctiques comunicatives per a la defensa dels drets dels animals. Capacitat de dissenyar, planificar i executar campanyes d'activisme per la defensa dels drets dels animals. Casos d'estudi.

7 de juliol

15:00-19:00

Democràcia participativa y activisme

Marc conceptual de la participació ciutadana: la participació com a fonament del sistema democràtic, les dimensions de la democràcia (Representativa, Directa, Dialògica), els diferents nivells de la participació. Marc jurídic de la participació: la iniciativa ciutadana, els processos i òrgans de participació, les consultes i referèndums

 

Ponentes ↑ subir

Núria Almiron

Professora titular del Departament de Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Les seves àrees d'especialitat són l'economia política de la comunicació, l'ètica de la mediació, els grups d'interès i l'activisme, i els estudis crítics sobre animals i l'ètica mediambiental. Actualment és directora del MA in International Studies on Media, Power, and Difference i codirectora del UPF-Centre for Animal Ethics.

 

Leonardo Anselmi

Especialista en màrqueting estratègic i activista en defensa dels drets dels animals. Promotor de la iniciativa popular legislativa sobre l'abolició de les curses de braus a Catalunya, de l'abolició de l'ús d'animals en circs i de la Campanya VegFriendly aprovada per l'ajuntament de Barcelona. Actualment és director sud d'Europa i Amèrica Llatina de la Fundació Franz Weber i portaveu de l'ONG Libera!

 

Anna Mulà

Advocada especialitzada en dret i animals i Màster en CITES. Promotora jurídica de la ILP sobre l'abolició de les curses de braus i altres espectacles taurins a Catalunya i la prohibició d'ús d'animals en circs; coordinadora de les accions que han impulsat el pronunciament de l'ONU –Comitè dels Drets del nen– per allunyar els nens de la violència de la tauromàquia. Actualment és la responsable jurídica per a Espanya, Portugal i Amèrica Llatina de la Fundació Franz Weber.

 

Fernando Pindado

Comissionat de Participació i Democràcia Activa de l'Ajuntament de Barcelona des de juliol de 2016. Gerent de l'Àrea de Drets de ciutadania, participació i transparència de l'Ajuntament de Barcelona des de juny de 2015. Gerent de l'Ajuntament de Premià de Mar des d'octubre de 2013. Sotsdirector General de participació en l'Àmbit Local de la Generalitat de Catalunya entre 2004 i 2011. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Patrocinadores ↑ subir