Emagister Eventos

Organizado por UPF-CAE i CRITICC-UNICA

CURS ÈTICA ANIMAL I ACTIVISME POLÍTIC

 • Fechas:

  Del 04/06/18 al 07/06/18

 • Lugar:

  Sala d'activitats 51.100, Edifici La Nau, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

CURS ÈTICA ANIMAL I ACTIVISME POLÍTIC
4, 5, 6 i 7 de juny de 2018 de 15.00 a 17.00 h.
Sala 51.100, edificio La Nau Campus UPF Poblenou
(Roc Boronat 138 - Barcelona)

 

INICI


Sobre aquest esdeveniment

Categories: justícia social

Paraules clau: ètica animal, activisme per la defensa dels animals

 

Ètica animal i activisme

¿Per què aquest curs?

La immensa majoria d’individus del planeta són animals no humans i les dades mostren com, de fet, pateixen un tracte desfavorable per part nostra. Se’ls causa danys greus i es renuncia a ajudar-los en situacions on creuríem injust danyar o no socórrer a éssers humans. Aquests animals viuen confinats, explotats, modificats genèticament, mutilats o perseguits i són morts, la majoria de les vegades, a edats molt prematures. Se’ls sotmet a tot tipus de dolor físic i psicològic amb la finalitat de satisfer diferents interessos humans, generalment trivials. Principalment són utilitzats per produir aliments, accessoris o roba, per a la diversió i per l’experimentació. Només en la indústria alimentària cada any es maten d’1 a 3 bilions de peixos i altres  animals marins i, al menys, 70.000 milions de terrestres. A aquests s’han d’afegir els centenars de milions que moren a causa de la caça o són emprats en experiments a laboratoris. Tanmateix, el nombre d’animals que moren cada any a la natura per causes naturals o humanes i als que nosaltres no ajudem és, probablement, major  que els esmentats. Des de diferents posicions ètiques existeix el consens que aquesta situació de discriminació patida pels animals és immoral.

Actualment hi ha disponibles alternatives ètiques completament viables. Si fossin adoptades de forma massiva pels humans, reduirien radicalment el patiment i mort d’ aquests animals. Així, sorgeixen un seguit de qüestions que cada dia es fan més persones: Per què tants humans encara trien opcions que impliquen violència i opressió? Per què l’especisme, la ideologia que privilegia discriminar l'espècie humana per sobre la resta, està tan arrelada? I com podem canviar les coses per construir un món millor per a tots, humans i no humans? Les respostes a aquestes preguntes es troben en la justícia social i, més en concret, en l’ètica animal i l’activisme.

¿Què és aquest curs?

Aquest curs ofereix una aproximació acadèmica i a la vegada pràctica a l’ètica animal i l’activisme en la defensa dels animals no humans. El curs s’estructura en quatre sessions. Les dues primeres estan dedicades a l’ètica animal i seran impartides per doctores en filosofia i activistes expertes en la matèria. Les dues segones estan dedicades a l’activisme i seran impartides per una doctora experta en estudis crítics animals i comunicació d’influència i una activista professional amb una llarga experiència en la defensa dels altres animals.

El primer dia s’ofereix una introducció a l’ètica animal on es defineix l’especisme, es proporcionen els arguments contra aquesta discriminació i es presenten les obligacions que tenim vers els animals no humans.

El segon dia s’imparteix un mòdul avançat d’ètica animal amb qüestions relatives a les diferents posicions ètiques, una reflexió sobre la interseccionalitat de les discriminacions i formes d’opressió i es confronten l’ètica animal i l’ètica ambiental.

El tercer dia s’ofereix una sessió introductòria a l’activisme per la defensa dels altres animals que inclou un repàs a la història de l’activisme animalista, a textos de referència en comunicació estratègica animalista i una reflexió sobre llenguatge i política.

A la darrera sessió s’ofereix una visió aplicada de totes les tres sessions anteriors a partir de la visió d’una activista professional amb experiència internacional que ens explicarà com aconseguir el major impacte possible, com identificar oportunitats de canvi i la importància de planificar aquest canvi.

 

¿Quins objectius i competències s’assoliran?

Llista d’objectius a assolir pel curs:

 • Assolir coneixements bàsics sobre els elements de l’ètica animal, incloent-hi: concepte d’especisme, arguments ètics en contra, la rellevància de la sintiència, identificació dels interessos bàsics dels individus i implicacions respecte a les nostres obligacions vers els animals domesticats i els que viuen a la natura.
 • Conèixer la distinció entre ètica animal i ètica ambiental, incloent-hi les raons per les quals poden ser considerades posicions incompatibles.
 • Obtenir dades rellevants sobre la situació dels animals sota explotació i dels animals que viuen a la natura.
 • Conèixer la història de l’activisme en defensa dels altres animals i les lliçons que se’n poden extreure de les seves estratègies i discursos.
 • Establir paral·lelismes entre moviments i causes d’alliberament, identificar contextos polítics i treballar les interseccions entre les opressions.
 • Obtenir arguments, estratègies i tàctiques comunicatives eficaces per aplicar a la defensa dels animals no humans.
 • Descobrir el treball multidisciplinar en defensa dels animals que es realitza a l’àmbit acadèmic i connectar-lo a la pràctica activista.

 

¿A qui va dirigit aquest curs?

El curs està dirigit a estudiants, investigadores, activistes, professionals i persones en general interessades en la defensa dels altres animals.

¿Quines metodologies de treball trobaràs?

Classes magistrals i discussió en grup.

 

Característiques del curs

Durada: 12 hores

Dates: 4, 5, 6 i 7 de juny 2018

Horari: 15h a 18h

Lloc: Departament de Comunicació, Universitat Pompeu Fabra (Roc Boronat, 138 - Barcelona, Metro Glòries, Metro Llacuna)

Certificat: Sí

Idioma: català i castellà

Places: 20

Preu: 100 euros

Beques: s’ofereixen 4 inscripcions lliures de cost per a persones que justifiquin una alta motivació per assistir al curs i puguin certificar que no tenen mitjans econòmics suficients. Per poder optar a una beca s'ha de fer el registre al web però sense formalitzar el pagament i enviar un correu electrònic a cae@ufp.edu justificant el motiu pel qual se sol·licita l'ajuda.

 

DATES

Inici inscripcions: 14 de maig a les 9h del matí

Tancament inscripcions: 28 de maig a les 12h de la nit

Dates del curs: 4, 5, 6, i 7 de juny de 2018

Horari: 15h a 17h

Lloc: Aula 51100, edifici Nau Campus UPF Poblenou, Roc Boronat 138 - Barcelona

 

ORGANITZA i PATROCINA

 

UPF-Centre for Animal Ethics

Criticc – Critical Communication Research Group

Departament de comunicació

 


 

 

Lugar ↑ subir

Programa ↑ subir

 CALENDARI DE SESSIONS

Ètica animal i activisme

Dates

Programa

Docents

 

Dia 1

Ètica animal: mòdul introductori

- L’especisme com a tipus de discriminació.

- Arguments contra l’especisme i per la rellevància de la sintiència.

- Obligacions vers els interessos dels individus sintients.

Catia Faria i Eze Paez

 

Dia 2

Ètica animal: mòdul avançat

- Els animals no humans des de diferents posicions ètiques.

- Ètica animal i ètica ambiental.

- Especisme i altres formes de discriminació.

Catia Faria i Eze Paez

 

Dia 3

Activisme per la defensa dels altres animals:

 • Història de l’activisme animalista.
 • Teoria de l’activisme animalista.
 • Llenguatge, política i activisme

Núria Almiron

 

Dia 4

Activisme per la defensa dels altres animals:

 • Podem ajudar-los a tots? Pensant en tenir el major impacte possible.
 • Identificant oportunitats de canvi pels animals.
 • Planificant el canvi: Què tenim? Què necessitem?

Daniela R. Warldhorn

 

 

 

Ponentes ↑ subir

DOCENTS per orde alfabètic

Núria Almiron , UPF-CAU

Doctora en Comunicació. Professora titular del Departament de Comunicació a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La seva recerca es centra en la teoria dels grups d’interès i l’activisme, estudis crítics animals, ètica de la mediació, economia política de la comunicació i comunicació estratègica relacionada amb el medi ambient i l canvi climàtic. És directora del MA in International Studies on Media, Power, and Difference,  codirectora del UPF-Centre for Animal Ethics i membre del grup de recerca CRITICC. Ha estat investigadora i/o professora visitant a les universitats de Westminter (RU), Manchester (RU), Lund (Suècia), Linnaeus (Suècia), Amsterdam (Països Baixos), Paris 8 (França),  Simon Fraser (Canadà), Heidelberg (Alemanya) i  la London School of Economics (RU)

 

 

 

Catia Faria, UPF-CAE

Doctora en filosofia moral. Investigadora postdoctoral de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia al Centre for Ethics, Politics and Society (U. do Minho, Portugal). Membre del comitè científic del Centre for Animal Ethics de la Universitat Pompeu Fabra, on va doctorar-se amb una tesi sobre el problema del patiment dels animals que viuen a la natura i la intervenció en ella. Treballa en ètica normativa i aplicada, en particular en com es relacionen ambdues respecte a la consideració dels animals no humans. També l’interessen les perspectives analítiques sobre el mal de la discriminació així com els temes morals relacionats amb gènere i sexualitat. Ha estat investigadora visitant al Uheiro Centre for Practical Ethics, a la Universitat d'Oxford (Regne Unit).

 

 

 

Eze Paez, UPF-CAE

Doctor en filosofia moral. Investigador postdoctoral de la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia al Centre for Ethics, Politics and Society (U. do Minho, Portugal). Membre del comitè científic del Centre for Animal Ethics de la Universitat Pompeu Fabra, on es doctorà en filosofia moral i cursà el grau i màster en dret. La seva àrea d’especialitat és l’ètica aplicada, incloent el dany de la mort i les obligacions respecte els animals no humans des de diferents posicions morals. Portantveus d`Ètica Animal, organització en defensa dels animals amb la que ha impartit xerrades a Europa i Llatinoamèrica.


 

 

Daniela R. Waldhorn, professora invitada,

Màster en Cooperació al Desenvolupament i Planificació, Màster en Ètica i Política. Doctoranda en Psicologia Social (Universitat de Barcelona).

Més de 10 anys d'experiència en organitzacions no gubernamentals, coordinant projectes i equips humans. Ha liderat o participat en diverses campanyes per la defensa dels animals a Llatinoamèrica i Europa. Actualment, és Manager General de la Fundació Igualtat Animal.

 

 

 

 

Patrocinadores ↑ subir

Eventos relacionados