Emagister Eventos

Organizado por Estudis d'Arts i Humanitats

La traducció literària com a oxigen per a la cultura

  • Fechas:

    Del 26/09/17 al 26/09/17

  • Lugar:

    Sala Josep Laporte, Avinguda del Tibidabo, 39-43, 08035, Barcelona, Barcelona, España (mapa)

Web del evento

Descripción ↑ subir

Dimarts 26 de setembre de 2017 us convidem a assistir a la conferència inaugural del Grau en Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades UOC/UVIC-UCC, del Màster d'Edició digital i del Màster de Traducció especialitzada, “La traducció literària com a oxigen per a la cultura”, que dictarà Simona Škrabec, professora, assagista, traductora i professora col·laboradora de la UOC. La sessió ofereix una visió que combina el rigor acadèmic amb el profund coneixement de la professió de traductor i del funcionament del mercat del llibre en l’àmbit internacional.

Per comprendre bé tot l’abast de les qüestions relacionades amb la traducció literària ens fixarem en dos contextos oposats. La traducció d’obres literàries és especialment important per a les cultures que subsisteixen amb dificultats econòmiques i socials, sempre al marge dels grans progressos tecnològics i fora dels circuits cada cop més sofisticats de comunicació instantània. Hi ha molts indrets al planeta on un fet tan simple com produir un llibre encara és un gran repte.

L’altre extrem el representa l’àmbit de la llengua anglesa. Hem de ser conscients que els parlants no nadius superen àmpliament els que la tenen com a llengua materna. Aquest immens espai és molt heterogeni i està articulat en plans quasi excloents: hi ha zones de riquesa i de pobresa, de possibilitats il·limitades i de decepcions constants. Com funciona l’anglès en l’àmbit literari? Què es tradueix a l’anglès i de l’anglès? I sobretot, quina estructura tenen tots aquests mercats diversos que operen amb una única llengua, l’anglès? Quantes literatures hi ha en anglès? I com es relacionen les unes amb les altres? I com accepta —o rebutja— el conjunt de la indústria editorial en anglès els autors desconeguts?

Aquests dos exemples de situacions extremadament diferents ens permetran entendre millor també les circumstàncies més pròximes: la necessitat de la literatura catalana d’obrir-se constantment a l’oxigen de la traducció i a la complexitat del sistema literari en espanyol, comparable amb la diversitat i l’estratificació de l’espai literari anglès.

La conferència es podrà seguir també via streaming  a través del següent enllaç :

http://www.uoc.edu/portal/es/uoc-tv/en-directe/tibidabo/index.htm

 

 

 

 

 

Lugar ↑ subir

Ponentes ↑ subir

Eventos relacionados